За живот без болка

Давор Масажа

Закажи термин

Прочитај за ординацијата

Закажете преглед

+389 70 550 577

Пратете ни порака

info@davormasaza.com.mk

Посетете не во ординацијата

MK, Васил Ѓоргов 12, Скопје 1000

Давор Масажа

Медицинска масажа за живот без болка

Што е сколиоза?

Сколиоза (потекнува од грчкиот збор сколиосис[1] или сколиос што значи „искривено”) е медицинска состојба, кадешто се забележува искривување на ‘рбетот од едната страна. Иако е сложена тродимензионална деформација, доколку би се видело на рендгенските снимки од задната страна, ‘рбетот на лицето со сколиоза може да изгледа повеќе како буквите „S” или „C” отколку како права линија.

Прочитај повеќе

Што е кифоза?

Кифозата или подгрбавеноста е зголемување на кривината во градниот дел од ’рбетниот столб. Посебно е воочлива при седење и ја следи завиеност на обете рамења нанапред. Често е последица на наглото растење на децата, лоша положба при седење и слаба стомачна и грбна мускулатура.

Што е дискус хернија?

Меѓу пршленските тела на `рбетот постојат меки и еластични, дисковидни тела кои имаат улога на амортизери, перничиња кои понекогаш знаат да попуштат под дејство на различни фактори. Кај младите луѓе овие меѓупршленски тела (односно дискуси) се меки и еластични, но како и кај многу структури во телото, со возраста тие ја губат својата еластичност и стануваат подложни на повреди. Најновите иследувања покажуваат дека кај 30% од луѓето на триесетгодишна возраст веќе се јавуваат промени на меѓупршленските дискуси.

Што е спондилоза?

Долгото седење, часови поминати пред компјутер, неправилно држење на вратот, недоволна физичка активност се само дел од причините што доведуваат до развој на спондилоза. Цервикалната (вратна) спондилоза е чест проблем, особено кај постарите лица. Неофицијално се смета дека околу 25% од луѓето на 40-годишна возраст, 50% од луѓето на возраст од 40 до 60 години и 85% од луѓето над 60 години, имаат дегенеративни промени на интервертебралниот диск и се јавуваат симптоми на вратна спондилоза.

Третмани

0% Успешно излекувани
0 Годишно пациенти
0 Персонал
0 Години од искуство
0 Задоволни пациенти

Последни вести

Биди прв да ги прочиташ

ЧПП

Имате некои прашања?

Нашата ординација работи секој работен ден од понеделник до петок од 11.00 часот до 19.00 часот

Можете да закажете преглед во работни денови од 11.00 – 19.00 часот на телефонскиот број или преку контакт формата.

Ние правиме третмани за дискус хернија, скифоза, спондилоза, сколиоза.

Нашите третмани за болестите наведени ги третираме преку медицинска масажа (Киро практика и екстензија со вакум терапија).

Претплати се за Newsletter

Добивај редовни новости од нашата ординација