Терапијата со Виндузи

Вендузи терапија е техника која користи мали чаши за шмукување т.е. прават вакуум на кожата.
Вендузи претставува и миофасциална декомпресија или позната како вакуум терапија,чие дејство се должи на намалување на притисокот на поткожното ткиво. Вендузи е многу сличено на инверзивната масажа – наместо примена на притисок на мускулите, користи вакум да ги повлече нагоре, кое за повеќето пациенти е чувство на релаксација и ослободување. Вшмукувањето и негативниот притисок предизвикуваат релаксирање на мускулите, поттикнуваат протокот на крвта и смирување на нервниот систем. Оваа терапија се користи за намалување на болки во грбот и вратот, вкочанети мускули, анксиозност, замор, мигрена, ревматизам, па дури и целулитот. Еден од најдобрите терапии за длабоко ткивно делување, се смета дека влијае и до 10 см длабина на ткива под кожата.
Може да се комбинира и со други физикални процедури како електротерапија,масажа,фототерапија (како овде со инфрацрвена ламба)…итн. Специјалните чашки се користат за вакум масажа или како вендузи се редат на одредени места! Постојат и специјални магнети кои се ставаат на чашките за уште подобар ефект!
VENDUZI

5 причини зошто да ја пробате терапијата со виндузи:

1. Ја намалува болката и ги опушта мускулите
2. Го подобрува здравјето на кожата, ја прави мазна и убава
3. Помага за намалување на вишокот киилограми
4. Лекува грип, настинка, мигрена, па дури и алергија
5. Го подобрува вешето целокупно зравје